15/6/14

Αστρολογία και Ιερό. Κ.Υ.Β.Ε Περιστερίου, από την Κωνσταντίνα Βλαχοπούλου



Αγαπητοί φίλοι, αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Καλωςορίσατε στη σημερινή μας εκδήλωση. Το θέμα που θα σας παρουσιάσω, έχει τον τίτλο αστρολογία και Ιερό. Το πώς θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε την έννοια Ιερό με την αστρολογία, ενδεχομένως να σας βάλει σε σκέψεις, που θα μπορούσαν να είναι προσεγγίσεις από πολλές και διαφορετικές πλευρές.
Η έμπνευση να μπω μέσα σε αυτήν τη διαδρομή, προήλθε από την ανάγκη  ενός  φεστιβάλ,  που είχε το γενικό τίτλο ΄΄Ιερό΄΄  Έγινε στον Κεραμεικό,  και ήταν μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια, που  προέκυψε από τη σύνθεση διαφόρων ειδικοτήτων.  

Ειδικότητες όπως του Ψυχολόγου, του  Εναλλακτικού Θεραπευτή, του Ενεργειακού, του Χορευτή, του Ποιητή, του Ηθοποιού, του Φωτογράφου, αλλά και άλλων επιστημών όπως  της Αρχαιολογίας και της Φιλοσοφίας, συνέθεσαν το πρόγραμμα του σχεδόν εβδομαδιαίου φεστιβάλ.

Από την πλευρά της αστρολογίας, μου προτάθηκε να συμβάλω σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο δέχτηκα με χαρά και δέος.  Δέος, γιατί μπήκα στη βιωματική διαδικασία, και Χαρά, γιατί πιστεύω ότι για να δούμε και να κατανοήσουμε το περιβάλλον … και φυσικά κυρίως τον εαυτό μας, … θα πρέπει να εξετάσουμε και συγχρόνως αφουγκραστούμε τα πράγματα, από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Με τον τρόπο αυτό, θα έχουμε πληρέστερη εικόνα, μεγαλύτερη κατανόηση και προσέγγιση ολιστική ! Να δούμε δηλαδή τον εαυτό μας, κάτω από το πρίσμα του τρίπτυχου, σώμα ψυχή πνεύμα, που σαν  στόχο έχει τη συνειδητότητα της έννοιας του ολόκληρου. Να κατανοήσουμε δηλαδή την οντότητα μας στην πληρότητα της.

Από άποψη ολιστικής προσέγγισης, αυτήν την ευκαιρία, μπορεί να μας την δώσει η αστρολογία, μιας και ήταν η πρώτη πανεπιστήμη. Μαθηματικά, Αστρονομία, Φιλοσοφία, Μυθολογία, Μουσική, Ιατρική κ.λ.π ήταν ένα ενιαία σύστημα. Η αστρολογία διερευνά τις ιδιότητες και ποιότητες του ανθρώπου. Αποτυπώνει τη συγχρονικότητα με τρόπο θαυμαστό και ολιστικό.
Την εποχή που διανύουμε, ο Ποσειδώνας από το ζώδιο των Ιχθύων, δηλώνει αυτήν την ανάγκη. Την ανάγκη δηλαδή, της συλλογικής θέσης μέσα στα πράγματα. Οι Ιχθύς, ως 12ο ζώδιο, ‘’αποτυπώνουν’’ εντός εισαγωγικών, τον παγκόσμιο ταμιευτήρα, που συνθέτει όλες τις ιδιότητες του γίγνεσθαι. Ο  Ποσειδώνας και οι ιδιότητες του, εκφράζουν  το ύψιστο δυναμικό των Ιχθύων. Αυτήν την εποχή, βρίσκεται στο ζώδιο που κυβερνά, άρα από  θέση ισχύος, που μπορεί να εκδηλώσει το ύψιστο δυναμικό του. Στη θέση αυτή, θα παραμείνει μέχρι και το 2025.

Όλα τα είδη της τέχνης και των εναλλακτικών θεραπειών, έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα του Ποσειδώνα και των Ιχθύων. Καθώς επίσης, και με την αίσθηση της  ένωση με το σύμπαν. Το σύμπαν, το φέρουμε μέσα μας.  Όπως πάνω, έτσι και κάτω. ¨Όπως μέσα, έτσι και έξω.
Φαινόμενο της εποχής, είναι η αμοιβαία υποδοχή  του Πλούτωνα Κρόνου από τον Αιγόκερω και τον Σκορπιό, που  επαναπροσδιορίζουν συμβολικά τις αξίες μας. Η θέση του Ουρανού από τον Κριό, προσπαθεί να φέρει το πνεύμα εκείνο, που θα συνεισφέρει με καινοτομίες και νέες θέσεις, μιας και ο Ουρανός είναι η ανώτερη βαθμίδα του Ερμή.  Άρα, θα επικοινωνήσει αυτήν την ανάγκη μεταξύ των ανθρώπων, με τρόπο κυρίως πνευματικό ή ανατρεπτικό.

Είναι δηλαδή σα να λέμε, ότι ήρθε η ώρα να συνθέσουμε όλες τις ιδιότητες, αλλά  με τρόπο συνειδητό και χρήσιμο για εμάς. Να ενώσουμε τα κομμάτια μας, και να γίνουμε ολόκληροι.
Επειδή ο Ποσειδώνας είναι ο πλανήτης που εκφράζει την έννοια η ένωση με το σύμπαν, τώρα, είναι η ευκαιρία να βιώσουμε αυτή την ιερότητα. Οι τρόποι είναι πολλοί, μα ο άξονας της τέχνης και των εναλλακτικών δρόμων ζωής, είναι το καλύτερο αποτύπωμα αυτής της θέσης.  Ο τρόπος είναι συνθετικός, πηγάζοντας από το εσωτερικό μας κέντρο. Το κέντρο, που έχει τη δύναμη να μεταφέρει την ενέργεια, σε όλες του τις μορφές.

Προσπαθώντας να βρω τη θέση από την οποία θα ήταν χρήσιμο να μιλήσω, ένιωσα την ανάγκη να δώσω την έννοια ιερό μέσα από τη διάσταση της ίδιας της ζωής. Μέσα από τη διάσταση του ιερού κέντρου που φέρουμε μέσα μας, μέσα από τη διάσταση της ένωσης με τον εαυτό και της απόλυτης επαφής με τον πυρήνα της ύπαρξης μας. Η ιερότητα δεν είναι η στάση του ανθρώπου απέναντί του. Είναι το ιερό κέντρο, το θείο, ο πνευματικός  σπινθήρας που φέρουμε μέσα μας. Ιερό είναι η ίδια η  ζωή…. Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε … να αφουγκραστούμε, να  βιώσουμε να εμπειραθούμε....

Εάν δεχτούμε ότι η έννοια της ζωής είναι ιερή, τότε και ο αστρολογικός γενέθλιος χάρτης είναι το αποτύπωμα αυτής της ιερότητας. Μας οδηγεί και μας προσανατολίζει. Χαρτογραφεί τις ανθρώπινες δυνάμεις που συνυπάρχουν σε όλα τα επίπεδα και τροφοδοτείται από την πηγή. Μας φέρνει σε επαφή με τον πυρήνα της ύπαρξης μας και γίνεται η γέφυρα της ατομικότητας. Η ένωση με το θείο σπινθήρα που φέρουμε μέσα μας,  εκφράζεται με τρόπο πολυεπίπεδο.
Όταν ο Ήλιος συναντά τον Πλούτωνα, όταν το συνειδητό συναντά το υποσυνείδητο, όταν το φώς βλέπει βαθιά μέσα στον πυρήνα της ύπαρξης, όταν η ατομικότητα συναντά τη μυσταγωγία …
Η συνέργεια των πλανητών … που εκφράζουν τις ποιότητες αυτές, ονομάζεται Ήλιος Πλούτωνας.

Όλοι οι άνθρωποι ανεξαιρέτως, έχουν αυτήν την κολόνα ή αλλιώς κύκλο, ή δέντρο, αποτυπωμένο μέσα τους. Μια εικόνα, ή αλλιώς χαρτογράφηση, που αποτυπώνει το Είναι με έψιλον κεφαλαίο!

Μπορούμε να φανταστούμε την κολόνα αυτή με τρόπο τέτοιο, που στην κορυφή της βρίσκεται ο Ήλιος, ακολουθεί η Σελήνη, ο Ερμής, η Αφροδίτη, ο Άρης, ο Δίας, ο Κρόνος, ο Χείρωνας και ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

Ο Πλούτωνας σχετίζεται με την εμβάθυνση και το υποσυνείδητο. Τροφοδοτεί με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του ασυνείδητου, τη σκάλα που αναδύεται στο φως.
Στο φως του Ήλιου, στο φως της συνειδητότητας !

Ο Ήλιος αντικατοπτρίζει το θείο σπινθήρα που φέρουμε μέσα μας, απεικονίζει την ατομικότητα, τον πνευματικό εαυτό, το ταυτό που ονομάζει η ψυχολογία του βάθους, τον εσωτερικό εαυτό στις προσεγγίσεις της αυτογνωσίας, τον εσωτερικό πυρήνα των θρησκειών που εκδηλώνεται από τον μυημένο ή τον χρισμένο και στην αστρολογία που εκπροσωπείται από τον Ήλιο του ατομικού ωροσκόπιου.

Η συνειδητότητά μας,το φως που φέρουμε μέσα μας, είναι το κεντρικό σημείο του αστρολογικού γενέθλιου χάρτη. Μας εφοδιάζει και δείχνει την  ύπαρξη του πνευματικό μας εαυτού.
Είναι το αρσενικό αρχέτυπο και η εκδήλωση της εξωστρεφής μας πλευράς. Η πλευρά μας αυτή, συναντά τη Σελήνη, η οποία υποδηλώνει και εκδηλώνει, την κυτταρική μας μνήμη, τη θηλυκή μας υπόσταση, αλλά και την μήτρα που κυοφορεί. Είναι η παθητική μας πλευρά, το θηλυκό αρχέτυπο που αφουγκράζεται, απορροφά … και ενώνεται με το πνεύμα.
Ψυχή και Πνεύμα γίνονται  Ένα !

Είναι δηλαδή, η λεγόμενη συνέργεια του Ήλιου και της Σελήνης, ή με άλλα λόγια, αυτό που αποκαλούμε Γιν και Γιανγκ. Η ένωσή τους, επιτυγχάνεται από τη ίδια τη φύση.
Η συνειδητή μας εστίαση, τα ενδυναμώνει και τα εξευγενίζει. Τα καθιστά ενεργά και τα βοηθά να συλλειτουργούν σε ένα σύνολο. Για να το αντιληφθούμε όμως καλύτερα, δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε γύρω μας και μέσα μας.

Η ένωση των τριών αυτών σημείων, των σημείων δηλαδή που απεικονίζουν την τρισδιάστατη πλευρά μας, αποσυμβολίζεται με το σχήμα του αυγού.

Το κέλυφος του αυγού είναι ο ωροσκόπος, δηλαδή το εξωτερικό μας περίβλημα, … το σώμα μας. Το νερό του αυγού … το ασπράδι, είναι η Σελήνη … δηλαδή,  η ψυχή … και ο κρόκος στο κέντρο του αυγού είναι ο Ήλιος, δηλαδή το πνεύμα ! Το τρίπτυχο αυτό, το βλέπουμε παντού και δεν μπορεί να υπάρξει το ένα δίχως το άλλο. Είναι ενιαίο και αδιάσπαστο. Ένα τρίπτυχο. Σύμβολο της δημιουργίας.

Το τρίπτυχο Ήλιος Σελήνη ωροσκόπος, είναι η κεντρική ουσία, που για ΄΄χάρη΄΄ της ολοκλήρωσης, ο χάρτης συνηγορεί με τρόπο συνθετικό.
Ο Αστρολογικός χάρτης χαρτογραφεί και απεικονίζει με σοφό τρόπο τη διαδρομή αυτή. Η ίδια η γέννηση, …είναι το ιερό.

Μια πιο εσωτερική προσέγγιση εκφράζεται κάλλιστα από το κηρύκειο του Ερμή. Κάθε κύκλος μέσα σε αυτό, είναι ιερός. Μέσα σε κάθε έναν κύκλο ξεχωριστά, είναι τοποθετημένοι οι πλανήτες. Οι πλανήτες που εμπεριέχουν και συνυπάρχουν και πολλά στοιχεία.
Στοιχεία, που μπορούμε να τα απαριθμήσουμε και είναι πολλά.

Μερικά από αυτά και κυριότερα είναι οι αριθμοί.
Κάθε πλανήτης εκφράζεται και από έναν αριθμό.
Το ένα στον Ουρανό ή αλλιώς έμπνευση, το δύο στον Ποσειδώνα ή αλλιώς την ένωση των αντιθέτων, το τρία στον Κρόνο ή αλλιώς τη δομή, το 4 στο Δία ή αλλιώς την επέκταση, το 5 στον Άρη ή αλλιώς τη δράση, το 6 στον Ήλιο ή αλλιώς τη συνειδητότητα, το 7 στην Αφροδίτη ή αλλιώς τη ρύθμιση, το 8 στον Ερμή ή αλλιώς την επικοινωνία, το 9 στη Σελήνη ή αλλιώς ψυχικός φορέας - συναίσθημα, και το 10 τη γη ή αλλιώς τη γείωση.

Σε αυτό εδώ το σημείο, βλέπουμε και το συσχετισμό περί δεκάδος του Πυθαγόρα. Οι αριθμοί από το 1 έως και το 10, ολοκληρώνουν τον κύκλο της ανοδικής και της καθοδικής πορείας, … και γίνονται και πάλι 1. Δηλαδή, ένας νέος κύκλος.

Γνωρίζοντας ότι κάθε ζωδιακή περιοχή αποτελείται από 30 μοίρες, τότε είναι εμφανές, ότι κάθε περιοχή αποτελείται από το 3 Χ 10. (3 δεκαημέρα = 30 μοίρες. 30 μοίρες = 1 ζωδιακή περιοχή).
Δηλαδή εδώ πάλι βλέπουμε την τρισδιάστατη εμφάνιση της μονάδας.

Ο Πλούτωνας, δείχνει το απόκρυφο και τη δύναμη του υποσυνειδήτου. Δηλαδή, τον πυρήνα της ύπαρξης.

Μέσα σε εάν αστρολογικό  χάρτη, είναι τοποθετημένα και τα 4 βασικά επίπεδα, που συνυπάρχουν ισότιμα. Είναι το πνευματικό ή αλλιώς αρχετυπικό, το διανοητικό, το συναισθηματικό και το σωματικό.

Ο άνθρωπος για να είναι ολοκληρωμένος, θα πρέπει να βαδίζει συνειδητά και στα 4 αυτά επίπεδα, πράγμα που είναι αρκετά δύσκολο και επιζητά αυτογνωσία. Δεν είναι όμως ακατόρθωτο, διότι εάν κάποιος έρθει κοντά στην αποδοχή της προσωπικής τους αλήθειας, τότε είναι όλα δυνατόν να συμβούν.

Ελευθερία Πνεύματος,  είναι ο αληθινός δρόμος. Ο Ήλιος ή αλλιώς πνεύμα, φωτίζει και καθοδηγεί με τον καλύτερο και εμφανέστερο τρόπο. Φωτίζει, εξισορροπεί και δείχνει το δρόμο προς την ολοκλήρωση. Αυτό σε έναν αστρολογικό χάρτη ορίζεται από τα ζώδιο στο οποίο ανήκουμε.

Η πρώτη και αρχαϊκή σημασία του ΙΕΡΟΥ αφορούσε κάθε τι που έσφυζε από ζωή, που άκμαζε, που ήταν ζωηρό. Είναι πιθανόν η ρίζα και το νόημά του να προέρχονται από τον ιέρακα (το γεράκι) το πτηνό που ήταν αφιερωμένο στον Απόλλωνα – του θεό του Ήλιου και του Φωτός.
Στον Όμηρο η σημασία του παίρνει το νόημα :  θαυμάσιος, υπερφυσικός, θείος.
Διαχρονικά έχει πάρει πολλές σημασίες, όλες όμως σχετίζονται με χώρους, πράξεις, αξίες, συναισθήματα, στοχασμούς και πνευματικότητα που ενδιαφερόμαστε να προστατευθούν από τη φθορά, να μείνουν στην αιώνια μνήμη και να είναι σημεία αναφοράς για την αρετή και τον επανακαθορισμό της πορείας μας.
Η εποχή που διανύουμε προσφέρει στην ανθρωπότητα μια μεγάλη πρόκληση να πάρουμε τη μεγάλη ευκαιρία να κάνουμε το άλμα από τον «διανοητικό εγωισμό» στο «ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ», στην «ΑΓΑΠΗ»

Το ιερό είναι το βίωμα του που μας πείθει για την ύπαρξή του.
Είναι Αυτό που ακούγεται ευκρινώς μέσα στην εσωτερική ησυχία.
Δεν διαταράσσεται, ενισχύεται με την συμμετοχή,
παράγεται από την αλληλεπίδραση, αφορά στο άνοιγμα της καρδιάς!
Βρίσκεται εκεί που αποδίδουμε τιμές, εκεί που προσευχόμαστε και ελπίζουμε, εκεί που ευγνωμονούμε!

Είναι «το καταφύγιό» μας, αλλά και η εσωτερική μας φωνή, αυτό που λέμε συνείδηση.
Είναι η αριστερή πλευρά της ύπαρξής μας, η πλευρά του Αγνώστου, η πλευρά της διαίσθησης, του ονείρου, του θαύματος, της πρόνοιας. της ανάγκης για έκφραση. Είναι η Τέχνη της Ζωής, η Μύηση και η Μέθεξη. Είναι η σχέση μας με την ολότητα, πέρα από ιδιοτέλεια και εγωισμό.

Πόσο συχνά πια αισθανόμαστε να γεννιέται από την καρδιά μας ένα αίσθημα ευφορίας, χαράς, τραγουδιού, ευγνωμοσύνης που ζούμε ?

Πόσο συχνά διακρίνουμε το δώρο που μας δίνει κάποιος ή κάποια κατάσταση στο περιβάλλον μας και πόσο το δεχόμαστε με ευχαρίστηση?

Πόσο συχνά σκεφτόμαστε σε ποιόν θα προσφέρουμε σήμερα κάτι που θα τον ευχαριστήσει, είτε αυτό είναι υλικό είτε μια καλή σκέψη και μια ευχή γι αυτόν?

Όσο απομακρυνόμαστε από μια τέτοια στάση ζωής τόσο η διάσταση του «ιερού» γίνεται για μας περισσότερο ένα διανοητικό αντικείμενο προσέγγισης, και στην προσπάθεια να το ορίσουμε, χάνουμε την εμπειρία του.

Μια στιγμή αυθόρμητης ή ηθελημένης εσωτερικής και εξωτερικής σιγής, μια στιγμή χαλάρωσης και προσευχής, μια συνεύρεση με άλλα άτομα, όπου συνδεόμαστε με δεσμούς εμπιστοσύνης, η αγκαλιά της μητέρας και κάθε αγκαλιά, η επαφή με τη φύση, η επίσκεψη σε χώρους, όπου έχουν ενεργειακό απόθεμα συγκέντρωσης, προσευχής και ευγνωμοσύνης,  μπορούν να μας ανοίξουν δρόμους να συνδεθούμε ξανά με την ΙΕΡΟΤΗΤΑ και να αντλήσουμε δυνάμεις από την βαθύτερη πηγή μας, από τον εσωτερικό μας εαυτό, από το εσωτερικό μας φως, που πάντα είναι εκεί και μας περιμένει.


Κωσταντίνα Βλαχοπούλου,
Σϋμβουλος Ολιστικής Αστρολογίας,
Reiki Master Teacher΄


Δείτε μέρος της παρουσίασης








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου