8/8/17

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ από 7-8 έως 13-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 7-8 έως 13-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 7 Αυγούστου
Πανσέληνος στις 9:12 μμ.
Το φεγγάρι ανατέλλει περίπου με το ηλιοβασίλεμα και βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό του Αιγόκερου. Αυτή την εποχή του έτους, η πανσέληνος βρίσκεται σχεδόν στο ίδιο μέρος του ουρανού. Δύο εβδομάδες πριν από την πολυ-αναμενόμενη έκλειψη Ηλίου, η Σελήνη θα βρεθεί σε μερική έκλειψη ορατή από το ανατολικό ημισφαίριο της Γης. Όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη ευθυγραμμίζονται στο διάστημα, οι εκλείψεις αυτές μερικές φορές έρχονται σε ζεύγη. Έτσι, καθώς όλοι στη Βόρεια Αμερική προετοιμάζονται για την έκλειψη Ηλίου στις 21 Αυγούστου, μια μερική  έκλειψη Σελήνης συμβαίνει απόψε, μόλις δύο εβδομάδες νωρίτερα στις 7 Αυγούστου, στην αποψινή πανσέληνο που προηγείται της Νέας Σελήνης.
Το νότιο άκρο της Σελήνης θα βρεθεί στη σκιά της Γης, περίπου το ένα τέταρτο της επιφάνειας της, με το μέσο της έκλειψης να είναι στις 21:20. Αυτό διαρκεί περίπου 2 ώρες από την αρχή μέχρι το τέλος. Η είσοδος στη σκιά αρχίζει στις 20:22 και τελειώνει στις 22:19.
Δείτε παρακάτω έναν παγκόσμιο χάρτη της ορατότητας της έκλειψης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:46 μμ.   

Τρίτη , 8 Αυγούστου
Αυτά τα βράδια του Αυγούστου, ο λαμπρός Βέγας (το αστέρι του καλοκαιριού), περνάει κοντά από το ζενίθ. Όποτε ο Βέγας είναι στο ψηλότερό του σημείο, τότε και ο Τοξότης είναι αρκετά χαμηλότερά του στον νότο. Ο αστερισμός αυτός περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή από σμήνη και νεφελώματα που φαίνονται εύκολα με κιάλια ή τηλεσκόπιο.
Τετάρτη, 9 Αυγούστου
Η Σελήνη ανατέλλει στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος. Πάνω και στα αριστερά του είναι ο αστερισμός του Πήγασου με τον γνωστό σχηματισμό του τετράγωνου του Πήγασου.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:25 μμ.   
Πέμπτη, 10 Αυγούστου
Η Κασσιόπη, ένας αστερισμός του φθινοπώρου (με σχήμα W) ήδη φαίνεται στον βόρειο-ανατολικό ουρανό το βράδυ. Τις πρώτες πρωινές ώρες αλλάζει σχήμα σε αντίστροφης φοράς Σ. Κάτω από την βασίλισσα ανέρχεται και ο αστερισμός του Περσέα (ο βασιλιάς). Μεταξύ των δυο αστερισμών ξεχωρίζει εύκολα ακόμα και με γυμνό μάτι το περίφημο διπλό σμήνος του Περσέα.
 
Παρασκευή, 11 Αυγούστου
Η βροχή διαττόντων Περσείδες θα είναι στο μέγιστο της αργά απόψε και αύριο. Η Σελήνη, σχεδόν στο τελευταίο της τέταρτο, θα φωτίσει αρκετά τον ουρανό. Όμως, οι λαμπρότεροι διάττοντες θα είναι ορατοί ακόμα και στο φως της Σελήνης. Για καλύτερη παρατήρηση, κοιτάξτε προς τα βορειανατολικά, έχοντας στην πλάτη σας το φεγγάρι. Κοιτάξτε τις πρώτες πρωινές ώρες όταν το ακτινοβόλο σημείο της βροχής θα είναι αρκετά ψηλά.
Δεν χρειάζεστε καμία εμπειρία για να παρατηρήσετε τις Περσείδες. Βρείτε ένα ανοιχτό σημείο που να φαίνεται όλος ο ουρανός. Ντυθείτε ζεστά, αν χρειάζεται, και καθίστε σε μια αναπαυτική καρέκλα ή καλύτερα σε μια ξαπλώστρα, έτσι ώστε το μάτι σας να βλέπει όλο τον ουρανό. Και περιμένετε… Να έχετε υπομονή. Η κατεύθυνση στην οποία θα κοιτάζετε δεν θα είναι αναγκαστικά αυτή προς τον Περσέα αλλά οπουδήποτε στον ουρανό και καλύτερα προς τα εκεί όπου ο ουρανός είναι πιο σκοτεινός. Μετρήστε, αν είναι δυνατόν τον αριθμό των διαττόντων, αλλά πάνω απ’ όλα απολαύστε το θέαμα!

Σάββατο, 12 Αυγούστου
Αν και βρισκόμαστε την καρδιά του καλοκαιριού, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου κάνει ήδη την εμφάνισή του χαμηλά στον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό. Φαίνεται μετά τις 21:30 με 22:00. Στέκεται στη μία γωνία του και καλύπτει μεγάλη επιφάνεια του ουρανού.
Η Αίγα του Ηνίοχου (Capella)το 6ο σε λαμπρότητα  άστρο του ουρανού, μοιάζει με τον ήλιο μας στο χρώμα (φασματικός τύπος G8) αλλά είναι ένα αστέρι γίγαντας πολλές φορές το μέγεθος του. Ανατέλλει στον βορειανατολικό πριν τα μεσάνυχτα, τρεμοσβήνει και φέγγει με διάφορα χρώματα όταν βρίσκεται χαμηλά στην ατμόσφαιρα της Γης.

Κυριακή, 13 Αυγούστου
Ο εκπληκτικός Κρόνος βρίσκεται νότια και στο μέγιστο του ύψος περίπου μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Φέγγει με μέγεθος 0,3 στο φόντο του νότιου Οφιούχου, ένας αστερισμός του οποίου το λαμπρότερο αστέρι λάμπει έξι φορές λιγότερο από τον πλανήτη. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, η σφαίρα του Κρόνου μετρά 17 ” σε πλάτος ενώ το σύστημα των δακτυλίων του εκτείνεται στα 40″ και γέρνει 27 °. Απόψε είναι μια ωραία ευκαιρία να δείτε τα επτά λαμπρότερα φεγγάρια του πλανήτη. Τα πιο δύσκολο να εντοπιστούν είναι τα δύο εσωτερικά – ο Μίμας και ο Εγκέλαδος- τα οποία ποτέ δεν απομακρύνονται μακριά από τη λάμψη των δακτυλίων του. Ο Τηθύς, η Διώνη, η Ρέα, ο Τιτάνας και ο Ιαπετός συμπληρώνουν τους υπόλοιπους δορυφόρους.
Ο Κρόνος στις 31 Ιουλίου 2017.

Το νεφέλωμα του «Αετού» ή Μ16 όπως αποτυπώθηκε σε αυτή την εκπληκτική φωτογραφία του Γιώργου Χατζηφραντζή. Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ


ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής δεν φαίνεται αφού έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.
 Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.
Ο Άρης είναι μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου και φυσικά δεν είναι ορατός.
Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στην Παρθένο) λάμπει στα δυτικά-νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως.  Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη έχει 34” διάμετρο. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 6° στα αριστερά του.
Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερο του σημείο στο νότο περίπου μετά τις 9:30 μμ.  Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 12 μοίρες στα δεξιά του Κρόνου.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο ) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ

astro.planitario.gr






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου