31/10/13

Μερική έκλειψη Ηλίου, Κυριακή 3 Νοεμβρίου


Μερική έκλειψη Ηλίου, Κυριακή 3 Νοεμβρίου



Μια σπάνια υβριδική έκλειψη (ολική και δακτυλιοειδής) την Κυριακή 3 Νοεμβρίου, ορατή σαν μερική έκλειψη Ηλίου από την Ελλάδα. Η έκλειψη ξεκινάει σαν δακτυλιοειδής στον βόρειο Ατλαντικό, όπου ο κώνος της σκιάς δεν φτάνει μέχρι της επιφάνεια της Γης, λόγω της καμπυλότητάς της.

Στην συνέχεια και ενώ η σκιά κινείται στον Ατλαντικό, η έκλειψη γίνεται ολική. Το μέγιστο έχει διάρκεια 1 λεπτού και 39 δευτερολέπτων, την στιγμή που η σκιά βρίσκεται νότια της Λιβερίας. 

Η Γκαμπόν είναι η πρώτη χώρα στην Αφρική που θα παρατηρήσει την ολικότητα με διάρκεια 1 λεπτού και 7 δευτερολέπτων. Σειρά έχει το Κονγκό, και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (πρώην Ζαΐρ) όπου η ολικότητα διαρκεί 48 δευτερόλεπτα. Στην συνέχεια η σκιά περνάει στην Ουγκάντα, όπου η διάρκεια της ολικότητας πέφτει στα 23 δευτερόλεπτα και στην Κένυα στα 14 δευτερόλεπτα. Στο τέλος θα είναι ορατή στο ηλιοβασίλεμα στην νότια Αιθιοπία και στην Σομαλία με διάρκεια ενός δευτερολέπτου.

Η έκλειψη ανήκει στον Σάρο 143, ο οποίος ξεκίνησε το 1617 και θα τελειώσει το 2897.

Σε όλη την Ελλάδα η έκλειψη θα είναι ορατή ως μερική με το νότιο τμήμα του δίσκου του Ήλιου να κρύβεται για λίγο από την σκιά της Σελήνης. Το ποσοστό απόκρυψης θα μικραίνει όσο βορειότερα κινούμαστε.

Για την Θεσσαλονίκη, η έκλειψη ξεκινάει στις 15:15, το μέγιστο είναι στις 15:31 με ένα πολύ μικρό τμήμα του Ήλιου να κρύβεται και τελειώνει στις 15:47.

Η εικόνα δείχνει τους χρόνους της έκλειψης και ο προσανατολισμός της είναι όπως θα φαίνεται μέσα από ένα ισημερινά ευθυγραμμισμένο τηλεσκόπιο.

Για την ασφαλή παρατήρηση της έκλειψης είναι απαραίτητη η χρήση ηλιακού φίλτρου καθ’ όλη την διάρκεια της.

ΟΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου